Lär dig borra i metall

Borra i metall

Att borra i metall är inte som att borra i andra material. Det är precis som med all annan slags borrning, det är helt enkelt olika saker att tänka på beroende på vad du borrar i. När du ska borra i metall så är det en del saker du ska tänka på.

För det första så är alla metaller inte lika varandra. Ska du borra i mjuka metaller, så som aluminium eller koppar, så fungerar det utmärkt med en vanlig klassisk metallborr. Men är det så att du ska borra i hårdare metaller, så som rostfritt stål, så behöver du använda dig av en mer tålig metallborr. En borr med HSS-märkning fungerar då, den är gjord av material som klarar hårdare metall. Det är naturligtvis så att olika borrar används till olika material. En metallborr måste du använda om du vill borra i metall, annars riskerar du att misslyckas eller att ta sönder vägg eller borr. Du känner igen en metallborr på dess spets som är mycket vass. En metallborr är lika tjock längs hela borren och om du ska borra i hård metall så ska den vara märkt med HSS. Ett bra tips vid borrning helt enkelt.

Är det järn eller stål du ska borra i så är det viktigt att inte använda dig av din egen kraft. Det är borren som ska arbeta och du ska mest styra borren åt rätt riktning. Eftersom detta kan ta lite längre tid så kan det också medföra att borren blir varm. Använd olja för att kyla ned borren. På samma gång kommer du att smörja den så att den fungerar bättre. Och var försiktig när du nästan är igenom metallen, då håller du det extra avkylt.

Annars gäller samma sak som alltid när man borrar. Var säker på vad du gör, chansa inte och ta det lugnt och metodiskt. Borrar kan vara farliga om man slinter, så ett stadigt grepp är också bra att ha, inte minst när man borrar i metall. Tänk på vad du köper för typ av maskin. Det finns till exempel pelarborrmaskiner som är en av de säkrare och bästa maskinerna, det kan vara värt att titta lite extra på en sån.