begagnade bildelar

BEGAGNADE BILDELAR FÖR MILJÖN

Människans påverkan på klimatet ökar kraftig och fortsätter att öka. Medeltemperaturen fortsätter att öka och denna ökning kan och kommer leda till stora klimatförändringar. Utsläppen behöver minskas på många olika sätt. Begagnade bildelar är ett av många olika steg som vi som konsumenter kan hjälpa till att minska vår egna klimatpåverkan.

Begagnade bildelar

Det kostar mycket mer naturresurser och energi att tillverka en ny bildel när en bil går sönder, istället för att köpa en begagnad bildel. Oftast håller de begagnade bildelarna hög kvalité och kvalitetssäkras av yrkesprofessionella innan de säljs på marknaden.

Många bilar skrotas och demonteras varje år på grund av krockskador, ofta är det nyproducerade bilar, vilket i sin tur betyder att bilarna har många bildelar som går att återvinna utan problem. Istället för att saker ska hamna på en soptipp, så är det bättre att delar återvinns och komma till användning. Det sliter inte lika mycket på miljön. Idag konsumerar människor över hela planeten som att det inte fanns några begränsningar på naturresurser. Detta beteende är inte hållbart i längden och kommer att missgynna hela planetens befolkning i form av exempelvis växthuseffekten.

Dessutom är det vänligare för plånboken att köpa begagnat. Framförallt är bilbranschen väldigt bra lämpad för användandet av begagnade bildelar. I princip allting går att återvinna eller på andra sätt användas i tillverkning av nya material som sedan kan användas i tillverkningen av nya bilar. För varje begagnad bildel som köps, innebär det att en mindre ny bildel behöver tillverkas. Miljövinsten i slutändan kommer att bli väsentlig.


Förbättra plastanvändningen

Plast kan vara ett bra material för många saker. Det är lätt att utforma saker i plast och det funkar även som ett väldigt bra material i många situationer. Problemet med plast är dock att det inte är det absolut bästa materialet för miljön, det är egentligen inte bra alls. Givetvis kan det vara bra att, om man använder mycket plast, kolla på ett alternativa material för de situationerna. Men att byta helt från plast är inte så lätt i det samhälle som vi idag lever i. Men att tänka på hur man använder plast kan göra mycket i kampen mot plastens påverkan på miljön.

Behöver jag verkligen denna produkt?

En sak som är bra att tänka på är om man verkligen behöver den plastprodukt man använder. Ett exempel när man går och handlar. Expediten frågar ofta om man vill ha en påse, en påse som ofta är gjord av just plast. Behöver man verkligen den här påsen eller finns det något annat ställe där jag kan förvara det man köpt, kanske en väska?

Går det att återanvända?

Ett utav de största problemen med plastprodukter är att de sällan återanvänds utan fungerar som engångsprodukter. Att istället för att varje gång använda nya plastprodukter så finns det saker som man faktiskt kan återanvända. I exemplet ovan funkar det ju ofta lika bra att ta med sig den påsen man har sedan tidigare, så slipper man en ny plastpåse varje gång. Detta funkar alldeles utmärkt på fler produkter än bara plastpåsar, och det är et enkelt sätt att göra något för miljön.

Går det att återvinna plasten?

Om det inte går att återanvända plastprodukten kan det vara bra att tänka på om plasten går att återvinna. Ett exempel på en sådan situation kan vara det som Wing Plast sysslar med. Eftersom att de producerar plastprodukter för medicinskt syfte så är det svårt att återanvända produkterna ur ett rent hälsomässigt syfte. Wing Plast gör då det bästa de kan och använder i sina produkter enbart återvinningsbar plast. På så sätt tar man ett steg mot att minska påverkan som plasten har på miljön om den inte går att återvinna.

Det finns många sätt att minska plastens påverkan på miljön, och även om det bästa kanske vore att byta från plast helt. Kan man i de situationer där det inte går med en snabb tanke i alla fall minska hur stor påverkan just det enskilda plastanvändandet har på miljön.