Förbättra plastanvändningen

Plast kan vara ett bra material för många saker. Det är lätt att utforma saker i plast och det funkar även som ett väldigt bra material i många situationer. Problemet med plast är dock att det inte är det absolut bästa materialet för miljön, det är egentligen inte bra alls. Givetvis kan det vara bra att, om man använder mycket plast, kolla på ett alternativa material för de situationerna. Men att byta helt från plast är inte så lätt i det samhälle som vi idag lever i. Men att tänka på hur man använder plast kan göra mycket i kampen mot plastens påverkan på miljön.

Behöver jag verkligen denna produkt?

En sak som är bra att tänka på är om man verkligen behöver den plastprodukt man använder. Ett exempel när man går och handlar. Expediten frågar ofta om man vill ha en påse, en påse som ofta är gjord av just plast. Behöver man verkligen den här påsen eller finns det något annat ställe där jag kan förvara det man köpt, kanske en väska?

Går det att återanvända?

Ett utav de största problemen med plastprodukter är att de sällan återanvänds utan fungerar som engångsprodukter. Att istället för att varje gång använda nya plastprodukter så finns det saker som man faktiskt kan återanvända. I exemplet ovan funkar det ju ofta lika bra att ta med sig den påsen man har sedan tidigare, så slipper man en ny plastpåse varje gång. Detta funkar alldeles utmärkt på fler produkter än bara plastpåsar, och det är et enkelt sätt att göra något för miljön.

Går det att återvinna plasten?

Om det inte går att återanvända plastprodukten kan det vara bra att tänka på om plasten går att återvinna. Ett exempel på en sådan situation kan vara det som Wing Plast sysslar med. Eftersom att de producerar plastprodukter för medicinskt syfte så är det svårt att återanvända produkterna ur ett rent hälsomässigt syfte. Wing Plast gör då det bästa de kan och använder i sina produkter enbart återvinningsbar plast. På så sätt tar man ett steg mot att minska påverkan som plasten har på miljön om den inte går att återvinna.

Det finns många sätt att minska plastens påverkan på miljön, och även om det bästa kanske vore att byta från plast helt. Kan man i de situationer där det inte går med en snabb tanke i alla fall minska hur stor påverkan just det enskilda plastanvändandet har på miljön.