systemedström

Hejdå till stöket och hej till mer tid med System Edström

Något som vi alla säkerligen har träffat på och blivit avskräckta av är en riktig stökig bil. Det spelar ingen roll om det är en personbil som är fylld av påsar, kartonger och vem vet vad, eller om det är en servicebil fylld med verktyg och damm. Oavsett är det inte någonting som någon strävar efter, eftersom det inte gör ett gott intryck på din omgivning vare sig det gäller din personbil eller tjänstebil. Däremot kan det vissa gånger vara svårt hålla ordning och reda i bilen, och nog finns det en viss igenkänningsfaktor. Man kan ju fråga sig hur det ens är möjligt att reda upp stöket som uppstår i bilen, inte minst i servicebilar som dagligen används för att frakta verktyg, material och diverse andra saker. Att bara hålla bilen ren är ett projekt i sig, och det äter upp en massa värdefull tid.

Lyckligtvis är det något som System Edström har hittat svaret på! Genom funktionell inredning till transportbilar, skåpbilar, pickuper och servicebilar i olika former förenklas proceduren att hålla bilen organiserad och ren. System Edström har utrustning till 16 olika bilmärken, men har också universalprodukter i sitt sortiment. Det är dessutom möjligt att få hjälp med att montera bilinredning vilket underlättar något enormt. Det stora sortimentet består bland annat av olika sorters avdelare och massvis med olika bilinredning som kan anpassas för att passa just din bil. Att ha möjligheten att kunna organisera verktyg och andra viktiga saker i din transportbil eller servicebil gör det enklare att hålla ordning, samtidigt som du slipper slösa tid på att leta efter borttappade saker i virrvarret.  Det är också betryggande att det både ingår 5 års garanti om du låter bilinredningen bli monterad, samt att bilinredningen är krocktestad och godkänd.

Bilinredningen från System Edström är därför lite av en hjälpande hand för dig som är i behov av att få någon sorts organisering i din tjänstebil, och det är även något som varmt kan rekommenderas.

 

 

 


svarv

Svarv – Ett glömt verktyg?

De flesta fick nog någon gång lära sig att använda en svarv i skolan. Vissa kanske tyckte att det här med att svarva var riktigt roligt och spenderade större delen av sin slöjdtid i skolan vid en svarv. Hur som helst har nog de flesta i Sverige någon gång kommit i kontakt med en svarv. För vissa var det i skolan och enbart där, för andra fortsatte det efter och man svarar på jobb såväl som fritid. De som känner sig träffade av det senare kommer antagligen inte ha så mycket hjälp av detta inlägg, men för de som har ett litet intresse men dålig koll kommer här lite info om vad det finns för olika svarvar och andra saker som man kan behöva tänka på vid svarvning.

 

Säkerhet

Det absolut viktigaste med svarvning är säkerheten. Vad man än ska svarva måste man börja med att fastställa säkerheten. Här är det viktigt att man har bra och slittåliga kläder utan löst hängande stycken. Det är också viktigt att man har skyddsglasögon så att man inte får spån i ögonen och att håret är uppsatt eller skyddat så att det inte fastnar i svarven. Dessutom är det viktigt att den svarv man använder har rätt skyddsutrustning såsom skyddskåpa, nödstopp och bra utsug.

 

Olika sorters svarvar

Det finn några olika svarvar, den som de flesta kopplar med ordet svarv är träsvarven. En träsvarv finns i olika utförande. Det finns enkla svarvar som styrs med handen och det finns mer automatiserade svarvar där man styr ett svarvstål istället. En träsvarv fungerar på det sättet att man fäster arbetsstycket mot en spindel och ett mothåll för att sedan svarva från stycket. Det finns även mer automatiserade processer, ett så kallat toftsvarv, där man matar in arbetsstycket genom ett hål och det svarvas utefter de inställningar man har.

 

Metallsvarv är en annan typ av svarv. Utförandet på en metallsvarv är som en träsvarv och det funkar på samma sätt. Det som är utmärkande för metallsvarven är dock att skärhuvudet är monterat på en släde som kan styras manuellt eller per automatik. Metallsvarvar kan ibland också vara utrustade med vätskekylning så metallen man svarvar inte blir för varm.

 

Karusellsvarven är den sista typen av svarv. Denna typen skiljer sig från de andra i det att spindeln på svarven är vertikal istället för horisontell. Man använder den främst till arbetsstycken med stor diameter och liten längd tack vare att den snurrar som en karusell.