svarv

Svarv – Ett glömt verktyg?

De flesta fick nog någon gång lära sig att använda en svarv i skolan. Vissa kanske tyckte att det här med att svarva var riktigt roligt och spenderade större delen av sin slöjdtid i skolan vid en svarv. Hur som helst har nog de flesta i Sverige någon gång kommit i kontakt med en svarv. För vissa var det i skolan och enbart där, för andra fortsatte det efter och man svarar på jobb såväl som fritid. De som känner sig träffade av det senare kommer antagligen inte ha så mycket hjälp av detta inlägg, men för de som har ett litet intresse men dålig koll kommer här lite info om vad det finns för olika svarvar och andra saker som man kan behöva tänka på vid svarvning.

 

Säkerhet

Det absolut viktigaste med svarvning är säkerheten. Vad man än ska svarva måste man börja med att fastställa säkerheten. Här är det viktigt att man har bra och slittåliga kläder utan löst hängande stycken. Det är också viktigt att man har skyddsglasögon så att man inte får spån i ögonen och att håret är uppsatt eller skyddat så att det inte fastnar i svarven. Dessutom är det viktigt att den svarv man använder har rätt skyddsutrustning såsom skyddskåpa, nödstopp och bra utsug.

 

Olika sorters svarvar

Det finn några olika svarvar, den som de flesta kopplar med ordet svarv är träsvarven. En träsvarv finns i olika utförande. Det finns enkla svarvar som styrs med handen och det finns mer automatiserade svarvar där man styr ett svarvstål istället. En träsvarv fungerar på det sättet att man fäster arbetsstycket mot en spindel och ett mothåll för att sedan svarva från stycket. Det finns även mer automatiserade processer, ett så kallat toftsvarv, där man matar in arbetsstycket genom ett hål och det svarvas utefter de inställningar man har.

 

Metallsvarv är en annan typ av svarv. Utförandet på en metallsvarv är som en träsvarv och det funkar på samma sätt. Det som är utmärkande för metallsvarven är dock att skärhuvudet är monterat på en släde som kan styras manuellt eller per automatik. Metallsvarvar kan ibland också vara utrustade med vätskekylning så metallen man svarvar inte blir för varm.

 

Karusellsvarven är den sista typen av svarv. Denna typen skiljer sig från de andra i det att spindeln på svarven är vertikal istället för horisontell. Man använder den främst till arbetsstycken med stor diameter och liten längd tack vare att den snurrar som en karusell.